woensdag 13 oktober 2021

Katwijk, Schelpenbranderij in de Hoornes 1970

Katwijk | Schelpenbranderij in de Hoornes 1970

Katwijk, Schelpenbranderij in de Hoornes 1970
Katwijk, zicht op de Hoornspolder en de pas gebouwde flats langs het kanaal. En de schelpenbranderij met loodsen erbij die er toen nog stond.

Tot in de jaren '70 rook je in Katwijk bij een noordelijke wind de kenmerkende brandlucht van de schelpenbranderij in de Hoornespolder, langs het kanaal. Deze zorgde er ook voor, dat de hele omgeving met een heel dun laagje kalk was overdekt, dat duidelijk met de rook mee werd verspreidt. De schelpen werden voor een deel door de schelpenvissers op het strand aangeleverd, die met hun net de schelpen van de zeebodem schraapten en die leegkiepten in hun hoge karren met een paard er voor. De enige manier om je toen op het strand te bewegen, tenzij je een dure tractor had. En die had men nu juist niet. Ook werden er wel schelpen uit Zeeland en de Waddenzee verwerkt.

Maar het was de tijd dat er nog niet al te veel aandacht aan dat soort milieuzaken werd gegeven. Rook en stank hoorde er nu eenmaal bij en daar deed niemand al te moeilijk over. Trouwens, de mensen rookten zelf ook en op een verjaardag stond er naast de asbak ook een beker of glas met sigaretten en sigaren. Het was hoogst onbeleefd om die niet aan te bieden. 

Trouwens, aan de Varkenvisserstraat in Katwijk vonden we ook nog een schelpenbranderij terug. Midden in het zeedorp. Iets wat in de huidige tijd volslagen ondenkbaar zou zijn. We vinden de schelpenbranderij dan ook alleen nog maar terug in de straatnamen. 

Voor wie zich er in wil verdiepen is er nog een schelpenbranderij terug te vinden in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De drie foto's hieronder zijn daar van afkomstig. De karakteristieke bouw van de torens en de schuur er tegenaan is goed herkenbaar.

Schelpenbranderij, Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Schelpenbranderij, Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Schelpenbranderij, Zuiderzeemuseum Enkhuizen









 

Meer informatie over Team Jetje